lördag 6 december 2008

Steg till tillfrisknande

Bearbetningsfaser


Varje individ är unik och hur vi bearbetar de sexuella övergreppen skiljer sig från kvinna till kvinna. Vissa faser, eller delar i bearbetningen - som att förstå att det inte var vårt eget fel att vi blev utsatta för sexuella övergrepp - är nödvändiga för alla av oss. Skuld och skam är något som många arbetar länge med. En översikt av bearbetningsfaser som många går igenom är:

Den akuta fasen- håller jag på att bli galen? När de första minnena av övergreppen bryter fram i någon form eller du inte längre kan skjuta undan det du alltid har burit inom dig, men inte kunnat eller orkat ta tag i, kanske du känner att du håller på att förlora förståndet. Även om detta är en omvälvande period där du tillfälligt kan ha tappat fotfästet, så kommer det inte att vara för alltid. Det är bara en fas och du har påbörjat din egen helandeprocess.


Söka hjälp och stöd. När du väl har insett vilken inverkan de sexuella övergreppen har och har haft på ditt liv, måste du besluta dig för att arbeta aktivt på att bli helad. Du måste själv ta ansvar för att skaffa den hjälp du behöver, även om det känns omöjligt just då. Ge inte upp! Kom ihåg att du inte är ensam, även om du känner dig det och inte möter den förståelse du önskar och är värd.


Har det verkligen hänt? Var det verkligen så farligt? Överlevare betvivlar ofta sina egna upplevelser. Insikten om att övergreppen verkligen skett och hur illa de skadat dig, är en nödvändig del av läkningsprocessen.


Bryt tystnaden. Många som utsatts för sexuella övergrepp under barndomen har aldrig berättat det för någon. Att berätta för en annan människa vad som hänt dig är en kraftfull hjälp till läkning.


Lägg skulden där den hör hemma. Att ha varit utsatt för sexuella övergrepp medför ofta en känsla av stor och tung skuld. Att lägga skulden på den som begått sexuella övergrepp mot dig och sluta att lägga den på dig själv, är en viktig och helt nödvändig del av bearbetningen.


Finn ditt inre barn. Att komma i kontakt med det barn du en gång var och som utsattes för övergrepp, innebär att du kan förstå dig själv på ett annat sätt och inse hur maktlös du faktiskt var.


Lita på dig själv. Du vet bäst vad du behöver. Lyssna till din egen inre röst. Det krävs träning för att lära dig lita på dina egna intryck och upplevelser men du bygger successivt upp självtillit.

Sorg och saknad. Tillåt dig att känna sorg över det som togs ifrån dig, din självklara rätt till trygghet till exempel.


Vrede. Våga vara arg på den som begick sexuella övergrepp mot dig och de som inte hjälpte dig. Rätt riktad vrede innehåller stärkande kraft och lämnar plats åt ny kreativitet och nya energier.

Konfrontation. Att konfrontera den som begått sexuella övergrepp mot dig är kanske inte nödvändigt för varje överlevare, men kan vara mycket befriande. Förvänta dig dock inte att förövaren eller din familj har förändrats på samma sätt som du själv har gjort.

Gå vidare i livet. Du känner själv när du börjar uppleva en helhet inom dig och de sexuella övergreppen och problemen kring det tar allt mindre plats och kraft. Utan att för den skull radera ut din historia kan du gå vidare i livet och använda dina erfarenheter till något positivt.

Inga kommentarer: